A tenger szerelmese

A tenger szerelmese

Punta Planka: Dalmácia legszebb naplementéje

2016. május 18. - Miraflores

Azt mondják, a világ legszebb naplementéje a Szúnion foktól, Görögországból látható. Szerintem viszont Punta Planka is simán versenybe szállhat. Lenyűgöző látvány tárul azok elé, akik megtalálják Közép-Dalmáciában, Rogoznicától nem messze, Ražanj település határában a Planka fokon (Rt Planka) elhelyezkedő kis kápolnát, és megpihennek tövében egy kis időre a koraesti órákban.

Klimatológiai szempontból itt válik ketté Észak- és Dél-Dalmácia. A fok gyakori helyszíne az északi és a déli légtömegek, ciklonok és anticiklonok, tengeri viharok találkozásának; nem csoda tehát, hogy gyakran az Adriai-tenger talán legnagyobb hullámai csapnak le a kápolna körüli partszakaszra.

Egy magyar vonatkozású legenda is kötődik a helyhez: a 11. század folyamán állítólag egy hajótörés alkalmával Iván, az akkori trogiri püspök (magyarul Szent János, aki egyben Trogir védőszentje is) a saját lábán sétált ki a partra a hullámok tetején, megmentve ezzel a hajó számos utasának, köztük Könyves Kálmán, akkori magyar-horvát királynak  életét is. A püspök emlékére emelték 1324-ben a ma is álló fogadalmi kápolnát.

Szerencsére mi nem tapasztaltuk a dalmát viharok erejét, csodaszép időben érkeztünk a késő-délutáni órákban a helyszínre. Nem mondom, hogy könnyű volt megtalálni, nincs egyértelműen kitáblázva, és a mintegy fél kilométeres odavezető köves út is csak erős túlzással nevezhető ösvénynek. De a látvány mindent felülmúl!

dsc_4808.jpg

 

10710690_10202835225429477_3636268244034593414_n.jpg

 

Állítólag az éjszakai égbolt is lenyűgöző a Planka fokról nézve, hiszen távol esik a várostól, fényszennyezés így nem éri, a Tejút ennek következtében pedig tisztán kirajzolódik.  Mi azonban ezt már egy másfél éves örökmozgóval nem ellenőriztük, inkább gyors léptekkel visszaindultunk az autónkhoz, miután a nap is nyugovóra tért.

Mivel az Adriai-tenger az úgynevezett dalmát parttípushoz tartozik, amely félszigetekkel és szigetekkel erősen tagolt, így elég ritka látvány a nyílt tenger Horvátországban. Itt ez is megadatott, a part menti sziklán álló világítótorony után a nyílt tenger látványa tárul elénk, egyetlen sziget sem bukkan fel a horizonton.

 

thumbs_punta-planka-lidija-lolic-2.jpg

 

Nem érdemes tehát kihagyni a helyet ha a közelben járunk, hiszen a kis gótikus kápolna, a part közeli   világítótorony  és a nyílt tenger látványa a naplementével, majd azt követően a tiszta éjszakai égbolttal felejthetetlen élményt nyúlt a tenger szerelmeseinek.

 

Irodalom:

http://loverogoznica.eu/hr/crkvica-sv-ivana-trogirskog/

http://zupa-rogoznica.hr/index.php/crkve-u-zupi/crkva-sv-ivana-trogirskog-na-rtu-planka-ploce

http://lidija-photo.com/hr/blog-hr/punta-planka-i-mlijecna-staza/

A bejegyzés trackback címe:

https://atengerszerelmese.blog.hu/api/trackback/id/tr768726892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása