A tenger szerelmese

A tenger szerelmese

Imotski tavai – avagy a dalmát hátország kincsei 1. rész

2016. szeptember 07. - Miraflores

Mert hogy vannak kincsek a hátországban, még ha kevésbé ismertek is, mint a tengerparti városok, falvak nevezetességei.

Makarskától 37 km-re, a Biokovo hegységtől északkeletre terül el a hátország egyik legnagyobb települése, a 10 és fél ezer lakosú Imotski.

Magában a városban is érdemes egy rövid sétát tenni, hiszen itt találhatjuk a Szent Ferenc templomot, egy ferences rendi kolostort, valamint a várostörténeti múzeumot, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből is őriznek emlékeket.  Az óváros a tengerparti városokéhoz hasonló, kőházas, sikátoros, sok lépcsős, szóval tipikus dalmát.

Amiért viszont billentyűzetet ragadtam, az a város határában lévő két tó: a Vörös- és a Kék-tó.

 

modro_jez.jpg

Modro jezero (Kék-tó)

 

Kezdjük mondjuk a Kék tóval (Modro jezero), amelyet Horvátország egyik legszebb karsztos tavaként emlegetnek. A tó nagyjából ellipszis alakú, és ahogy a neve is mutatja, hihetetlenül kék. Szerpentin vezet egészen a vízig, így könnyedén lesétálhatunk, és akár meg is mártózhatunk benne, ahogy rengetegen, főleg a helyiek teszik. A víz mélysége változó, időnként teljesen ki is szárad. Ekkor a város ifjai futballoznak a tó fenekén. Egy helyi mondás szerint ha egy fiatal férfi elhívja kedvesét egy sétára a Kék-tó partjára, és ő igent mond, akkor szerelmük be fog teljesedni.

 

topana.jpg

Tvrđava Topana (Topana erőd)

 

Érdemes meglátogatni a tó felett elhelyezkedő Topana erődöt is, amely még a 10. században épült, és egészen a 19. századig lakott volt.

 

crveno_jez.jpg

Crveno jezero (Vörös-tó)

A Vörös-tó a vízfelszín feletti vörös sziklákról kapta a nevét. Szintén karsztos, azonban a kékkel ellentétben nem közelíthető meg, hiszen egy 500 méteres szakadékban található. Mélysége 233 és 311 méter között változik, tehát a világ egyik legmélyebb karsztos tavának mondható. Legmélyebb (ez idáig felfedezett) pontja egyébként 6 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg a kutatók.

És ha már Imotski környékén kirándultunk, akkor zárjuk a napot egy helyi borral is, mert hogy Horvátország egyik legnevesebb borvidékén jártunk. A környéken egyébként már az időszámításunk előtti harmadik században is termesztettek szőlőt, erről árulkodik egy abból a korból származó Mitrász szobor, melyen az istennő egy szőlőtőkét tart a kezében.

A fehér borok közül a Kujundžušát javaslom, ez az egyik legismertebb helyi száraz fehérbor. Teszteltük mi is; aki megkóstolja, nem fog csalódni benne.

 

Felhasznált irodalom:

http://www.putovnica.net/odredista/hrvatska/imotski

http://narodni.net/legenda-nastanku-imotskih-jezera/#prettyPhoto

http://www.ronitisemora.com/magazin/novosti/crveno-i-modro-jezero-imotski/

http://crveno-modro-jezero.hrvatska-smjestaj.com.hr/

http://imotski-svitnjak.com/index.php/kamen/item/55-tvrdava-topana/55-tvrdava-topana

http://vinarija.com/457-kujundzusa-neotkrivena-dalmacija

http://hvm.mdc.hr/zavicajni-muzej-imotski,763%3AIMS/hr/info/

http://www.pticica.com/slike/modro-jezero-imotski/597773

http://www.bfoto.ru/foto/imotski/bfoto_ru_2383.jpg

http://imotski.net/wp-content/uploads/2009/07/topana1-300x199.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://atengerszerelmese.blog.hu/api/trackback/id/tr711687299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása